website statistics
Opensoaring.com

aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Svetovne igre v Wrocławu in letalski športi
(OPENSOARING, 17. julija 2017)
Na svetovnih igrah, ki bodo potekale od 20. do 23. julija na letališču Szymanow v Wrocławu na Poljskem, in so namenjene neolimpijskim športom, bo v letalskem sporedu nastopilo 66 tekmovalcev, pomerili pa se bodo v treh panogah – v spretnostih s padalom (Swooping), akrobacijah z jadralnim letalom in jadralnem padalstvu z motorjem. Ljubitelji omenjenih športov bodo lahko spremljali dejavnosti na spletni strani THE WORLD GAMES 2017


Na igrah bodo predstavili paleto 37 športnih zvrsti v 60 panogah. Tekmovanje bo pod pokroviteljstvom MOK (Mednarodni olimpijski komite), čeprav nobena zvrst letalskega športa ni prisotna v programu olimpijskih iger. Frits Brink, predsednik FAI, je ob tej priložnosti povedal: »Svetovne igre so lepa priložnost, da naši športniki prikažejo lepoto in raznolikost letalskih dejavnosti. Hkrati so igre tudi priložnost, da se letalski športi približajo olimpijski ideji.«

na vrh strani

I. konferenca o brezpilotnih letalnikih
(OPENSOARING, 20. junija 2017, FAI)V Lausanne v Švici bo od 1. do 3. septembra I. mednarodna konferenca in hkrati razstava o brezpilotnih letalnikih, s poudarkom na novostih, varnosti in športu. FAI, ki pripravlja konferenco, ugotavlja, da je skrajni čas za kaj takega, saj razvoj brezpilotnih letalnikov presega vsa pričakovanja, udeležence pa bodo seznanili z družbenimi posledicami novosti, med vsebinami pa bo govora o vzdrževanju, reševanje z letalniki in mnogi drugi vidiki, ki jih povezujejo z njimi. Brezpilotnim letalnikom želijo zagotovil položaj v letalskem prometu in na nebu na splošno. Ena od zanimivih tem bo razvoj športa, ki je povezan z brezpilotnimi letalniki. Tretji konferenčni dan bodo zato namenili prikazu tekmovanja, ki ga bo pripravila SRA (Swiss Rotorsports Association). Prijavnina za udeležbo je 250 CHF (za študente 150).Povezave:

FAI Drones Conference and Expo.
Registracija: FAI Drones Conference - Registration
Dnevi brezpilotnih letalnikov: EPFL Drone Days 2017
Švicarska zveza: SRSA - Swiss rotor sports

na vrh strani

Nova izpraševalca Petek in Hriberšek
(OPENSOARING, 12. junija 2017, besedilo in foto Niko Slana)


Robert Hriberšek (LC Maribor)

Po tem, ko jadralska domišljija za objavo ni premogla nič zanimivega z državnega prvenstva v jadralnem letenju, čeprav se je veliko dogajalo, pa smo vendarle iz konspirativnega ozračja izbrskali nekaj novic. Prva je zagotovo ta, da je Javna agencija za civilno letalstvo potrdila dva nova izpraševalca, visoko funkcijo sta dobila Robert Hriberšek (LC Maribor) in Sašo Petek (AK Postojna).


Sašo Petek (AK Postojna)

Na JACL, ki potrjuje nove sodelavce, so vest potrdili, seveda pa nismo dobili odgovora, kako se bo mreža novih izpraševalcev za jadralno letenje širila v prihodnje. Na vrhu te piramide je Andrej Perc. Vsekakor je bila zadnja poteza JACL še kako potrebna, upamo pa lahko, da se širjenje mreže izpraševalcev ne bo zaustavila, še posebno, ker so prav izpraševalci povezava med državnimi organi in civilno letalsko sfero, kamor jadralno letenje tudi spada. Morda tudi ni odveč, da bi to povezavo večkrat izpostavili, saj pomeni širjenje pooblastil zunaj JACL spodbudo za jadralno letenje.


Ivan Žižek (AK Ptuj)

Na Ptuju so zadovoljni, saj so pred dnevi dobili štiri nove jadralce z licenco, Ivan Žižek, ki ima za seboj 900 ur jadralnega letenja, pa bo v tem klubu okrepil zbor jadralnih učiteljev. Z novimi kandidati za jadralce na Ptuju je že sklenil teoretično pripravo, kmalu pride na vrsto letenje na vitlo. Ivan Žižek je zaposlen kot načrtovalec žirokopterjev v konjiškem podjetju.

Zadnja novica je iz AK Celje. Tam so kupili novo in precej močnejše vitlo znamke TOST. Zatrjujejo, da odslej vitlo ne bo več namenjeno samo jadralnim začetniškim tečajem, pač pa ga bodo uporabljali tudi zunaj teh okvirov.

na vrh strani

Aero rally
(OPENSOARING, 8. junija 2017, Maja Pukl, fotografija Milan Korbar)KJE: Letališče Postojna (LJPO)
KDAJ: Sobota, 24. 6. 2017
POSVET ZA TEKMOVALCE: 9.00
ZAČETEK TEKME: 10.00
CENA ZA TEKMOVALCE: 15,00 €
CENA ZA GOSTE: 8,00 €

Po tekmi sledi druženje ob hrani in pijači. Prosim, da udeležbo na dogodku potrdite najkasneje do 20. 6. 2017 na e-naslov: majaa.pukl@gmail.com ali na telefonsko številko
040 284 104 (Maja Pukl).

Navodila za tekmovalce:

- Dovoljena dvočlanska posadka (pilot in navigator);
- Oba člana posadke morata imeti veljavno najmanj PPL(A) dovoljenje in najmanj 100 ur naleta;
- V primeru da ima tekmovalec manj kot 100 ur naleta, mora imeti drugi član posadke veljavno licenco inštruktorja letenja. (prisotnost inštruktorjev letenja na tekmovanju je zagotovljena)
- Tekmovalci morajo do 20. 6. 2017 poslati skenirano veljavno licenco, zdravniško spričevalo in zadnji vpis v knjižico letenja iz katerega je razviden nalet na: majaa.pukl@gmail.com
Tekma bo izključno prijateljske narave z namenom druženja in izmenjave izkušenj.
Se vidimo!
Maja

na vrh strani

Hrvaška letalska frazeologija
(OPENSOARING, 29. maja 2017, Ivo Ropret, foto Milan Korbar)Spoštovani,
obstaja možnost za usposabljanje in opravljanje izpita iz hrvaške letalske frazeologije, ki ga izvaja Hrvaška agencija za civilno letalstvo (CCAA – Croatian Civil Aviation Agency). Potrebno število udeležencev za organizacijo seminarja je najmanj 5, zato prosim vse, ki vas to zanima, da se javite na telefonsko številko: Ivo Ropret, 041 672 043 ali na e-naslov ropretivo@gmail.com.
Tečaj in izpit se običajno organizira ob sobotah. Cena za teoretični tečaj je 50,00 €. Kasnejši vpis v slovensko dovoljenje stane 45,00 €.

na vrh strani

Še je čas - osvežitveni seminar za jadralne učitelje
(OPENSOARING, 15. maja 2017, AK ALC Lesce, fotografija Milan Korbar)Še vedno je čas, da se prijavite na osvežitveni seminar za učitelje jadralnega letenja (FI(S)), ki ga organizira Aeroklub Alpski letalski center Lesce (SI/ATO/010). Seminar bo izveden v petek, 19. maja popoldne in v soboto, 20. maja 2017 na letališču Lesce-Bled (LJBL). Tukaj je tudi Urnik predavanj.

Vse kandidate, ki se želite udeležiti osvežitvenega seminarja vabimo, da se prijavite na e-naslov aeroklub.lesce@siol.net.

na vrh strani

Pripravite se za letenje!
(OPENSOARING, 11. maja 2017)Hrvaška agencija za civilno letalstvo (CCAA – Croatian Civil Aviation Agency) je za svoje letalce pripravila zanimiv priročnik in kratek film o tem, kako se je potrebno pripraviti za letenje. Čeprav na spletnem naslovu Javne agencije za civilno letalstvo najdemo področje z naslovom Priprava na let (Pilot Briefing) pa se zdi hrvaški pristop precej bolj prilagojen predvsem povprečnemu, športnemu letalcu, ki ga že misel na brskanje po uradnih dokumentih odvrne od tega početja.Vsekakor priporočamo ogled!


| © 2017 Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo | Pripremite se za letenje |

na vrh strani

Osvežitveni seminar za jadralne učitelje
(OPENSOARING, 5. maja 2017, AK ALC Lesce, fotografija Milan Korbar)Aeroklub Alpski letalski center Lesce (SI/ATO/010) je zaradi potrebe tistih posameznikov, ki jim preteče veljavnost pooblastila za učitelja jadralnega letenja (FI(S)), pripravil osvežitveni seminar za učitelje jadralnega letenja (FI(S)). Seminar bo organiziran v petek, 19. maja popoldne in v soboto, 20. maja 2017 na letališču Lesce-Bled (LJBL). Urnik predavanj bo izdelan po potrjenem predlogu, ki ga izdaja JACL.
Vse kandidate, ki se želite udeležiti osvežitvenega seminarja vabimo, da se zaradi potrebe organizacije do srede, 17. maja 2017 prijavite na e-naslov aeroklub.lesce@siol.net.

na vrh strani

Šolanje v Lajšah se je začelo
(OPENSOARING, 1. maja 2017, Niko Slana)Medtem ko se na slovenjegraškem letališču sprehajajo duhovi in raste trava, se je na letališču v Lajšah (Šoštanj) začelo začetno učenje prve skupine jadralcev iz matičnega kluba in iz KAS Slovenj Gradec. Za letenje so izrabili tudi prvomajske praznike. V nadaljevanju jadralne sezone bo nastopila še druga skupina učencev. V prvi ekipi, ki jo vodi jadralni učitelj Peter Koren, so: Tomaž Jandrok, Bojan Anžej, Boris Sotler, Dominik Jakšič, Miha Krištofeljc in Grega Kadiš.

na vrh strani

Aeroservice – Dan odprtih vrat
(OPENSOARING, 29. aprila 2017, Aeroservice Lesce-Bled)

Spoštovani gospodje, cenjene dame,
vljudno vabljeni na naš letni Dan odprtih vrat na letališču Lesce-Bled (LJBL), ki bo dne 13. in 14. maja 2017.

Z veseljem vam bomo predstavili naše partnerje: Garmin, Cessna, Aquila, Genesis, Aspen Avionics in druge.

Za pomoč pri organizaciji vašega prihoda se obrnite na
Aeroservice d.o.o., E-pošta: info@aeroservice.si
mob.: +386 (0)41 703 800
Cirrus d.o.o., +386 (0)3 428 62 30

na vrh strani

VFR letalska navigacijska karta RS 1:250.000
(OPENSOARING, 26. aprila 2017, Kontrola zračnega prometa Slovenije, d.o.o.)Na podlagi izkušenj iz preteklih let so se v podjetju Kontrola zračnega prometa Slovenije, d.o.o. tudi letos odločili, da imetnikom veljavnih licenc za pilota katerekoli kategorije brezplačno ponudijo VFR letalsko navigacijsko karto. Tovrstna akcija je v preteklih letih naletela na zelo pozitiven odziv.

Vsi imetniki pilotskih dovoljenj lahko VFR GPS karto Slovenije 2017 brezplačno naročijo na spletnem naslovu: VFR karta 2017 (z licenco).

na vrh strani

Projekt zamenjave radijskih postaj za 8.33 Khz
(OPENSOARING, 25. aprila 2017, Milan Korbar po LZS in IAOPA)

Na uradni strani Letalske zveze Slovenije in tudi na njihovem Facebook-u smo zasledili precej skopo sporočilo z naslednjo vsebino:»Spoštovani letalci!

Potrebno se bo čimprej registrirati za potrebe sofinanciranja letalskih postaj 8,33. V Nemčiji se je registriralo že preko 14 tisoč uporabnikov v Sloveniji pa kljub pozivom še nihče. Če registracija ne bo opravljena, tudi ne bo možno črpati sredstev. Registracijo opravite na povezavi 833.iaopa.eu«

Na povezavi na strani IAOPA (833.iaopa.eu) pa so pomembna še naslednja dejstva, ki jih ne gre spregledati:IAOPA vabi vse lastnike letal, pilote in aeroklube, ki so lastniki letal znotraj območja Evropske zveze, da se registrirajo na spletni strani in obenem čimprej posredujejo naslednje podatke:
- podrobnosti o letalu / radijski napravi, ki jo je potrebno nadgraditi / zamenjati;
- predviden strošek zamenjave in namestitve;
- rok, do katerega bo načrtovana zamenjava izvedena.

na vrh strani

Pokal Pribina – solidne uvrstitve SLO jadralcev
(OPENSOARING, 22. aprila 2017, Niko Slana, foto Pribina cup - Elfo)


Foto Pribina cup: EB 28 Edition z Boštjanom Pristavcem

Veliko spomladansko mednarodno jadralno tekmovanje za Pokal Pribina v Nitri se je končalo s solidnimi uvrstitvami slovenskih jadralcev.

Klubski razred, 45 tekmovalcev, 4 TD:
1. Gerrit Feige (Nem) 2888 točk,
24. Aleš Fink 2159,
25. Mark Travner 2158,
26. Jernej Lokovšek 2115;

odprti razred, 32 tekmovalcev, 5 TD:
1. Roman Mracek (Čeh) 3003,
7. Boštjan Pristavec 2628,
11. Anton Šibanc 2512,
28. Uroš Krašovic 1437,

20m razred dvosedov, 25 tekmovalcev, 4 TD:
1. Janowitsch in Koch 3269,
14. Šalej in Randjelović 2128.

V 15-metrskem razredu ni bilo slovenskih jadralcev.


Foto Pribina cup: Nik Šalej si ogleduje podatke za dnevno nalogo

na vrh strani

Letalski dan v spomin na Franceta Štruklja (23. 10. 1948 – 23. 4. 1983)
(OPENSOARING, 21. aprila 2017, AK ALC Lesce)


France Štrukelj

France Štrukelj, jadralni pilot, velik človek in športnik, ki je s svojim pristopom in smelim letenjem v svojem času zaznamoval slovensko jadralno letenje. Iz svetovnih tekmovanj je prinašal sveže razmišljanje o jadralnih dosežkih, s prijatelji je zarisal slovenski 500 km FAI trikotnik in ga sproti širil. Leta 1982 je opravil dva leta s ciljem in povratkom v Bosno do Drvarja in nazaj. Prvič je pristal tik pred izhodiščem v Lescah, drugič pa je let do Drvarja na povratku podaljšal do Tromeje in po natančno enajstih urah pristal v Lescah, ker je bilo za tisti čas izjemnih 644 km. Hkrati je s tem letom postavil takratni državni rekord z razdaljo 566 km v disciplini cilj-povratek.

Njegova prekratka življenjska, poklicna in športna pot se je mnogo prezgodaj končala tistega sobotnega popoldne 23. aprila 1983 na pobočju Storžiča. Njemu v spomin zato letalci Aerokluba ALC Lesce predlagamo, da vse lete, ki jih bomo v Sloveniji izvedli v nedeljo, 23. aprila 2017 objavimo na OLC s posvetilom spominu na Franceta Štruklja.

na vrh strani

Sedmerica za pokal Pribina
(OPENSOARING, 15. aprila 2017, Niko Slana, foto Pribina cup - Elfo)


Foto Pribina cup: Celjana Mark Travner in Nik Šalej

Na velikem spomladanskem mednarodnem tekmovanju za Pokal Pribina v Nitri, ki se konča 22. aprila, sodeluje sedem slovenskih letal – klubski razred: Mark Travner, Aleš Fink in Jernej Lokovšek, odprti razred: Boštjan Pristavec, Uroš Krašovic in Anton Šibanc; dvosedi, 20 m: Nik Šalej in Luka Randjelović.

na vrh strani

Sporočilo iz Livna – za letenje 2017
(OPENSOARING, 13. aprila 2017)BRIEFING 2017
WELCOME TO LIVNO!

1. FLYING, SEPARATION AND OBSTACLE CLEARENCE IN B&H ACCORDING STANDARD VFR ICAO RULES;
2. CHECK NOTAMs, RESTRICTED AREAS, WEATHER FORECAST (Self briefing folder at AC computer);
3. Before takeoff - PLEASE SIGN DAILY PLAN;

4. IN AIRFIELD'S PUBLISHED ZONE, FOR TAKEOFF AND LANDING USE FREQ: 123,50 MHz (LIVNO AIRFIELD)
5. IN G LAYER MONITOR FIC FREQ: 135,575 MHZ (BANJALUKA INFORMATION)
6. AIRSPACE

- FIR Sarajevo, G layer from GND - 9500ft (outside of TMA's and CTR's). Check NOTAM and Croatian glider areas activation for their usage.

7. TAKEOFF:- Line up glider and be ready for takeoff before an airplane to minimize engine idle ground run;
- For takeoff use 13L or 31R (Grass runway)
8. TOWING:
- For cross-country flights min. release height is 400m AGL ;
- On tow airplane sign (wing banking) - release;
- On tow airplane sign (rudder shaking) – check airbrakes IN.
9. LANDING:
- In case of local bad weather (e.g. CB) over the airfield – DO NOT LAND!
- For landing at RWY 13 or 31 use north zone above the farm, minimum entry height 300m AGL;
- Call zone entry and downwind for landing;
- Prepare for landing and do before landing checks;
- Be aware of high voltage powerline south of the airfield;
- Don't be too low at final leg due to fence;
- Low pass over hangars, other facilities and aircraft is strictly prohibited!
FLY SAFE AND ENJOY!PRICE LIST 2017:
1. TOW (Husky A1)

- Club class, 18 m class, double seaters MTOW ?500kg:

- 400m = 25 Eur
- Each next 100 m = 4 Eur

- Open class and double seaters MTOW >500kg:
- 400m = 30 Eur
- Each next 100 m = 4 Eur

Tow price for Morane 893A is the same basic price plus 7Eur/100m
2. AEROCLUB'S MEMBERSHIP ( daily landing fee per pilot):
- 10 Eur/day, up to max. 100 Eur/year

3. CAMP
- 6 Eur/day/person

4. HANGAR
- Free of charge! (If space is available, ask in advance for availability)5. GLIDERS FOR RENT
- Bergfalke II = 20 Eur/day
- Vuk-T = 30 Eur/day

Aeroclub Livno is non-profit organization, with very small grants, which is responsible for the airfield green status and flying activities. With Your application You support the aeroclub for airfield preparation, maintenance and covering the costs, organization of flying activities, building friendship and connections for the future.
Thank You and wish You many happy landings!

na vrh strani

V Sloveniji – Slingsby T 41 Skylark II
(OPENSOARING, 12. aprila 2017, Niko Slana)Boris Kožuh in Klemen Oman sta, po dolgem dopisovanju z lastnikom v Veliki Britaniji, v Slovenijo pripeljala zanimivo jadralno letalo Slingsby T 41 Skylark II, ki so ga v Veliki Britaniji naredili leta 1953. Enosedežno letalo z nedeljenim centroplanom in zaključki, je eno prvih letal, ki so mu dodali nekaj plastičnih delov. Kljub temu, da se je Skylark II spogledoval z nekaterimi novostmi, denimo, tudi z delno laminarnimi profili, pa so jih v delavnici Slingsbyja v Yorkshiru izdelali le vsega 63. Letalo ni moglo konkurirati sodobnejšim izdelkom, ki so v istem času prihajali na tržišče.

Slovenski Skylark II letos najbrž še ne bo v letalni kondiciji, a lastnika sta bila pridobitve vseeno vesela. Za poznavalce starih lesenjač bo srečanje s T 41 Skylarkom II zanimivo tudi zaradi mnogih zanimivih tehničnih izpeljav. O tem, kako se bo letalo obneslo na celini pa bomo še poročali.

na vrh strani

Angleška VFR frazeologija
(OPENSOARING, 6. aprila 2017, Aleš Janša)Predavanja za angleško frazeologijo bodo predvidoma od 28.4. do 30.4., z začetkom v petek ob 17.00. Izpit pa bi bil v naslednjem tednu potem, ko se končajo predavanja. Mesto izvedbe bo v učilnici pod stolpom na letališču v Lescah. Začetna cena je 100€ in se bo na koncu lahko znižala glede na število kandidatov.
Izvajalka predavanj je Alenka Kukovec.

Javite se na naslov Aleš Janša

na vrh strani

Prelomno - vleka z elektro motorjem
(OPENSOARING, 5. aprila 2017, besedilo Niko Slana, foto Jean-Marie Urlacher)FAI je prek svojega medijskega kanala obvestila svetovno letalsko javnost, da so nad letališčem Schwarze Heide v bližini Dinslakena v Nemčiji, z akrobatskim letalom Extra 330LE, s Siemensovim elektro motorjem, postavili dva svetovna hitrostna rekorda, ki se med seboj razlikujeta le po vzletni teži letala in imenih obeh pilotov. Obe hitrosti sta prek 300 km/h.Bolj zanimiva sta še druga dva rekorda z istim letalom z elekto motorjem – vzpon na višino 3000 m v rekordnih 4:22 minute, kar je več kot za minuto bolje od starega svetovnega rekorda, poleg tega pa so 24. marca 2017 izpeljali prvi vlek jadralnega letala (LS 8) z letalom z elektro pogonom. Ulrich Kreutzer poroča, da je skoraj neslišno letalo Extra 330LE z LS8 na vrvi doseglo višino 600 m v 76 sekundah.
Zagotovo se prav v tem zgodovinskem letu skriva prelomni trenutek tudi za jadralno letenje.

na vrh strani

Novica - z brado
(OPENSOARING, 26. marca 2017, besedilo in fotografije Mojca Zupan)Sončna sobota na letališču v Lajšah ne bi bila nič posebnega, če ne bi bili v zraku člani Šaleškega aerokluba in sosednjega KAS iz Slovenj Gradca. Začasno so se člani KAS namreč preselili v Lajše, pa ne zato, da bi trava na slovenjegraški stezi lažje pognala, pač pa zaradi sodelovanja pri začetniškem tečaju, ki se bo začel maja. V obeh skupinah bo skupaj enajst jadralnih novincev. Skratka, gre za sodelovanje zaradi še zmeraj neurejenih razmer na letališču v Slovenj Gradcu. To pa je že dejstvo z brado.


na vrh strani

Aero 4M d.o.o. išče sodelavce
(OPENSOARING, 21. februarja 2017, Aero4M d.o.o., foto Milan Korbar)

Slovensko letalsko podjetje Aero 4M d.o.o, s sedežem v Šenčurju, išče sodelavce na področju vodenja kontinuirane plovnosti letal. Od kandidatov pričakujemo osnovno izobrazbo tehnične smeri (priporočljiva vsaj 6 stopnja izobrazbe), poznavanje dela z računalnikom in aktivno znanje angleškega jezika. Zaželene so izkušnje v letalstvu.
Prošnjo z življenjepisom pošljite na e-naslov: milan@aero4m.com

na vrh strani

1000-km s štartom na vitlo
(OPENSOARING, 18. februarja 2017 Niko Slana, foto Hayley Gastmeier @ NZSoaring Solutions in OLC)


Na valu

Iz Nove Zelandije se nam je, s kratko informacijo iz letališča Papawai, znova oglasil ptujski jadralec Gregor Petrovič. Njegov »novi« klub je bil namreč prizorišče 1276-kilometrov dolgega leta na 5 točk, tretjega v zgodovini jadralnega letenja na Severnem otoku, dosežek pa je uspel Američanu Keithu Essexu, ki se je pred tem udeležil tudi jadralnega tekmovanja.

»Moj jadralni cilj (14. februarja) je bil let do rta East Cape, želel sem izkoristiti termične možnosti in konvergenco, naletel pa sem na valove. Navigacijski instrument se mi je sesul po 300 kilometrih, tako da sem nadaljeval brez tega pripomočka. Bilo je dokaj težavno, na trenutke sem se znašel v dežju, valovna dviganja so bila na trenutke precej razmetana,« je povedal jadralec iz Mindena, ki pet mesecev na leto preživi v Omarami, preostanek leta pa pretežno nameni svoji družbi na Aljaski, ki s helikopterji podpira turizem, načrtuje izlete v divjino, sodeluje pri dejavnostih obalne straže. Zanima ga tudi ribolov. Lani je v ZDA opravil let dolg 2700 km.


Zapis Keithovga leta na OLC.

Zanimivo je, da je Keith Essex s svojim ASG 29, brez motorja, vzletel na vitlo. Ne vemo, če ga ni morda v zrak potegnil celo Gregor. Z jadranjem se je začel ukvarjati šele pred štirimi leti, lani in letos pa je v zraku preživel že 279 ur in preletel 31.000 km. Njegov let je spremljala kontrola zračnega prometa iz Wellingtona.

na vrh strani

Trije svetovni rekordi Švicarja Perrina
(OPENSOARING, 28. januarja 2015, foto Soaring Cafe in OLC)


Jean-Marc Perrin ob svojem letalu

Švicarski jadralec Jean-Marc Perrin (Aeroklub Bariloche) je 7. januarja z jadralnim letalom DG808c/15 nad Andi postavil kar tri svetovne rekorde v istem letu: cilj - povratek 1713,1 km, prosti prelet 1713,1 in hitrost na 1500 km razdalji (cilj-povratek) 142,75 km/h.


Zapis rekordnega leta na OLC.

na vrh strani

Informativni dan v AK ALC Lesce
(OPENSOARING, 2. januarja 2015, Milan Korbar)

Aeroklub Alpski letalski center Lesce ponovno vabi na informativni dan za kandidate za pilote jadralnih in motornih letal vse, ki ste ta dogodek spregledali v avgustu in decembru 2016.Ponovno boste lahko izvedeli vse, kar morate vedeti o šolanju za pilota jadralnega ali motornega letala. Lahko boste tudi vprašali, kar vas zanima. Pokazali vam bomo letala, na katerih poučujemo mlade pilote. Informativni dan je pomemben tudi zato, ker se bodo že naslednji teden (28. januarja 2017) pričela teoretična predavanja.

na vrh strani

Obletnice FAI 2017
(OPENSOARING, 1. januarja 2017)

Lausanne, Švica, 31. december 2016 – Mednarodna letalska organizacija FAI bo v letu 2017 proslavila ali samo zabeležila več pomembnih okroglih obletnic iz zgodovine letalstva:


Letalo Spirit of St Louis, s katerim je Charles Lindbergh prvi preletel Atlantik, v muzeju v Washingtonu

90-letnico zgodovinskega leta Charlesa Lindbergha od New Yorka do Pariza (21. maja 1927),


Portret Amelie Erhart

80-letnica izginotja pionirke letalstva Amelie Earhart (julij 1937),
220-letnica prvega skoka s padalom, Andrι-Jacques Garnerin (oktober 1797),
40-letnica absolutnega višinskega rekorda Alexandra Fedotova (37.650 m, MIG 25, avgust 1977).

Nekaj drugih pomembnih dogodkov
110-obletnica prvega dokumentiranega leta s helikopterjem, Paul Cornu (13. novembra 1907),
80-letnica prve ženske zlate letalske medalje,Jean Batten (NZ, 1909-1980). Leta 1936 je opravila let iz VB v NZ, leto kasneje pa še iz Avstralije do VB,


Prvo nadzvočno letalo-raketa X-1, s katerim je Chuck Yeager prebil zvočni zid

70-letnica preboja zvočnega zidu, Chuck Yeager (14. oktober 1947),


Lois Mccallin med rekordnim letom

30-letnica leta Lois Mccallin dolgega 37:38 minute, ženski rekord v pogonu z lastno mišično močjo,


| Felix Baumgartner Space Jump World Record 2012 Full HD 1080p [FULL] |


| INSPIRATIONAL - Felix Baumgartner - Headcam footage space Jump!! FULL |

5-obletnica preboja zvočnega zidu človeka v prostem padu (14. oktobra 2012), padalec Felix Baumgartner,
2-obletnica rekordnega leta v trikotniku 100 km s hitrostjo prek 200 km/h, Tijl Schmelzer (Bel) 205,89 km/h, letalo EB 28 D-KKSS.

na vrh strani

 


novice 2017

Svetovne letalske igre v Wrocławu in letalski športi

I. konferenca o brezpilotnih letalnikih

Nova izpraševalca Petek in Hriberšek

Aero rally

Hrvaška letalska frazeologija

Osvežitveni seminar za jadralne učitelje

Pripravite se za letenje!

Osvežitveni seminar za jadralne učitelje

Šolanje v Lajšah se je začelo

Aeroservice – Dan odprtih vrat

VFR letalska navigacijska karta RS 1:250.000

Projekt zamenjave radijskih postaj za 8.33 Khz

Pokal Pribina – solidne uvrstitve SLO jadralcev

Letalski dan v spomin na Franceta Štruklja

Sedmerica za pokal Pribina

Sporočilo iz Livna – za letenje 2017

V Sloveniji – Slingsby T 41 Skylark II

Angleška VFR frazeologija

Prelomno - vleka z elektro motorjem

Novica - z brado

Aero 4M d.o.o. išče sodelavce

1000-km s štartom na vitlo

Trije svetovni rekordi Švicarja Perrina

Informativni dan v AK ALC Lesce

Obletnice FAI 2017
novice 2016

novice 2015

novice 2014

novice 2013

novice 2012

novice 2011

novice 2010

novice 2009

novice 2008