website statistics
Opensoaring.com

aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Po trku v zraku odpoved tekmovalnega dne
(OPENSOARING, 2. aprila 2016, besedilo Boštjan Pristavec, Niko Slana, foto Elfo, uredil Milan Korbar)
Veliko mednarodno tekmovanje za pokal Pribina v Nitri se je končalo razmeroma slabo po dveh odlogih starta so tekmovalci vendarle vzleteli, a je prišlo v zraku do trka dveh letal, eden od pilotov je še pristal, drugi pa se je rešil s padalom in dan so preklicali. Po štirih tekmovalnih dnevih je v klubskem razredu (26 tekmovalcev) zmagal Čeh Michal Lešinger (46) z 2262 točkami, slovenski jadralci so se uvrstili takole: 10. Jernej Lokovšek 2032 (AK Ljubljana, 89,8% točk zmagovalca), 16. Miha Premrl (AK Postojna, 68,8%) 1558, 20. Sandi Kavalič 1305 (AK Postojna, 57,6%);
dvosedi (19): 1. Janowitsch&Wersonig (A, 53) 2837, 6. Toni Šibanc & Mark I, Mark II, Nina (AK Celje, 82,7%);
odprti razred (22): 1. Simon Briel & Enrique Levin (Nem, 23) 2936, 5. Boštjan Pristavec (AK ALC Lesce, 84,3%) 2476, 7. Nik Šalej (AK Celje, 83,3 %) 2448, 17. Aleš Krusič (AK ER, 62,7%) 1843, 20. Miha Peperko (AK Celje, 50,2 %) 1474, 21. Luka Žnidaršič (AK Postojna, 41,2 %) 1211.V primerjavi z zmagovalci je bil tokrat najuspešnejši Nejc Lokovšek, sledita pa Boštjan Pristavec in Nik Šalej. Zanimiv je nemški jadralec Simon Briel (LSV Homberg/Ohm), zmagovalec v odprtem razredu, saj je bil s 23 leti med najmlajšimi, sicer pa je na decembrskem mladinskem prvenstvu v Avstraliji zmagal v standardnem razredu z letalom LS8a. V razredu dvosedov prevladujejo Arcusi, Šibanc očitno ni imel sreče z izbiro sopilotov, ki jima je bilo na drugem sedežu slabo, tako da bi sicer najbrž zbral še kakšno točko več.

Na spletišču našaNitra.sk je bil včeraj objavljen članek v zvezi z nesrečo na tekmovanju v Nitri. Prikazuje letalo, ki je padlo na stanovanjsko hišo v predmestju Zobore. Češki pilot, ki je skočil iz letala, se je lažje poškodoval.

na vrh strani

Zabava nato še sklepno dejanje pokala Pribina
(OPENSOARING, 1. aprila 2016, besedilo Boštjan Pristavec, Niko Slana, foto Boštjan Pristavec in Elfo, uredil Milan Korbar)
Imamo poročilo iz prve roke, Boštjan Pristavec je za Opensoaring zapisal: »Vremenske razmere nam zaradi prehoda hladne fronte niso bile najbolj naklonjene. Z drugimi besedami to pomeni, da je bil tekmovalni dan odpovedan. Močan severozahodnik sicer omogoča pobočno jadranje, vendar na zelo omejenem področju pobočij severno od letališča. Tekmovalni dan bi bilo verjetno možno izpeljati, vendar s prevelikim tveganjem zaradi gostote letal na razmeroma nizkem in položnem pobočju. Za jutri (sobota, 2. aprila) so vremenski obeti boljši, tako da se pripravljamo na končni napad na nekoliko višja mesta v skupnem seštevku.«

Kaj bo jutri, ve samo čarovnica, kajti danes (petek, 1. aprila 2016) se je v letališkem hangarju začela poslovilna zabava, množica udeležencev se bo kopala v zvokih domače »rock« skupine, pivo (že) teče v neomejenih količinah, golaževa juha pa bo (je) za presekat. To smo lahko prebrali na uradni strani tekmovanja. Jutri (sobota, 2. aprila 2016) si bodo mnogi piloti želeli, da bi se čez letališče peljal tornado (ampak ne vojaško letalo s tem imenom) in če bodo slovenski jadralci, ki držijo za palice svojih letal, ostali ob tej širokogrudni ponudbi zmerni, bodo zares lahko izpeljali skoraj »trojanski« napad na najboljša mesta in si tako izboljšali svoje končne uvrstitve.Kaj več o tej grški taktiki smo želeli izvedeti še iz kakšne druge roke, pa nas je prehitela 19. ura, ko je bila napovedana »farewell party«. A nič zato, z malo potrpljenja nam bo že čez dobrih 12 ur vse jasno. Nam, ki smo ostali v Sloveniji, ne preostane drugega, kot da držimo pesti za (z leve) Nika Šaleja, Tomaža Avseneka, Marka Travnerja, Marka Polajžerja, Aleša Krusiča, Sandija Kavaliča, Miho Premrla, Izabelo, Boštjana Pristavca in Miho Peperka.In skoraj za konec še informacija, tokrat iz druge roke, ki jo bo najbrž treba nekako vplesti v zgodovino slovenskega jadralnega letenja. Sopilotka Tonija Šibanca je bila v njegovi zmagovalni disciplini Nina Lokovšek, torej je šlo za mešano slovensko posadko. Pred njo sta Toniju asistirala Mark Travner in Mark Polajžer, a se nihče od njiju ni dobro počutil in sta zato morala mesto prepustiti Nini.


Pribina CUP 2016 TOW izdelek filmarja Viliama Tutka na Vimeo.

na vrh strani

Slovenski dan v Nitri
(OPENSOARING, 31. marca 2016, besedilo Boštjan Pristavec in Niko Slana, foto Pribina WebCam in Elfo, uredil Milan Korbar)
No, pa imamo slovenski dan in dva dnevna zmagovalca med dvosedi je bil najhitrejši Toni Šibanc s sopilotom Markom Travnerjem, v odprtem razredu pa je zmagal Boštjan Pristavec. Žal je bila disciplina kratka, tako da si zmagovalca v skupni razvrstitvi nista kaj prida pomagala pri svojem prodoru v ospredje. Pristavec in Šalej sta trenutno na 5. in 7. mestu, Šibanc pa je šesti.Na FB smo za odprti razred, tako za šalo, zastavili primerjavo med češkim jadralcem Tomasom Suchanekom in Nikom Šalejem, ki sta imela po treh dnevih enako število točk in 8. mesto. Tisti, ki smo stavili na Nika, smo tokrat dobili, saj je bil Nik šesti, Tomas pa discipline ni opravil. A počakati je treba do zadnjega dne, kar pa drži za vse. Soliden je bil Aleš Krusič z 11. mestom, dvojica Žnidaršič in Peperko je pristala na repu današnje tekmovalne razpredelnice.Tudi v klubskem razredu so naši jadralci dodali še en soliden dan: 11. Jernej Lokovšek, 15. Miha Premrl, 16. Sandi Kavalič.

Nitra, 31. marca, 23.54 Boštjan Pristavec: »Pozdrav, vem, da sem nekoliko pozen vendar vseeno nekaj vrstic. Za nami je uspešen dan. V sicer zahtevnih vremenskih razmerah smo uspeli ugnati konkurenco, tako v 20-metrskem razredu (Šibanc T. & Mark) kot tudi v odprtem (Pristavec B. & Avsenek T). Jutro je obetalo boljše razmere, kot so se potem dejansko zgodile. Sprva je bilo nekaj prestavitev začetka vzletanja in naposled, ko smo ob 14:00 le vzleteli, je bilo jasno, da tekmovalna naloga dan ne bo tako preprosta, kot smo sprva pričakovali. Mešanica toplega zraka na višini in zmeren veter sta pošteno začinila tekmovalni dan. Vsaj v odprtem razredu si upam trditi, da je bila odločilna izbira prave poti in izbira višine pri letenju v veter. Jutri se obeta verjetno podoben dan in v SLO taboru upamo, da bo podoben današnjemu. Lp Boštjan.«

na vrh strani

Tudi sreda samo dan za vajo na tleh
(OPENSOARING, 30. marca 2016, besedilo Boštjan Pristavec in Niko Slana, foto Pribina WebCam in Elfo, uredil Milan Korbar)
Kot smo že dejali, postavljanje na štart in pospravljanje, spadata k tekmovalnim obredom, ali kot je zapisal Boštjan Pristavec: »Po obetajočem jutru smo bili kmalu po dopoldanskemu briefingu deležni prvih kapelj dežja. In ko je že kazalo, da ne bo nič, se je naposled zopet razvedrilo, tako da smo, glede na trenutno vreme, dobili nove naloge. Bile so minimalne naloge, približno 135 km. Ker je spomladansko vreme dinamično, so je nebo, kmalu po objavi B nalog, zopet zaprlo, kar je botrovalo odpovedi tekmovalnega dne. Nekaj letenja željnih se nas je kljub temu podalo v zrak. Sprejel nas je močan zahodni vetra in solidna termike. V upanju na stabiliziranje vremenskih razmer nadaljujemo jutri to je v sredo,« je zapisal Boštjan.

V sredo je ob 14. uri znova padla znana odločitev: »Tekmovalni dan je odpovedan.« No, v primerjavi z LX pokalom 2014 v Szatymazu na Madžarskem, na katerem se zbirajo predvsem ljubitelji navigacijskih inštrumentov LX navigation (letos od 30. aprila do 7. maja), ko v celem tednu ni bilo niti enega tekmovalnega dne, je Pokal Pribina 2016 vendarle veliko boljša izbira, poleg tega pa so do konca tekmovanja še trije dnevi. Sicer pa organizatorji v Szatymazu znajo poskrbeti, da jadralcem in spremljevalcem ni dolgčas.Zakaj jadralci obiskujejo tekmovanja? Nekaj pilotov zaradi prestiža in čim boljšega položaja na mednarodni lestvici, večina pa sodeluje zaradi organiziranega letenja in druženja. Ozračje na tekmovanju, še posebno po tem, ko se ljudje že malo spoznajo, je vselej nekaj posebnega. Da je v resnici tako, pa ti pove nagon za letenje, če ne prej pa leto kasneje, ko jadralci komaj čakajo, da se tekmovanja znova udeležijo. Za izjemno zgodnji tekmovanji v Nitri in Prievidzi na Slovaškem je zanimanje zanju tako veliko, da so vsa mesta za udeležbo (90 letal) zasedena že nekaj dni po uradnem razpisu.

Ker spadam med zasvojence za stave, sem našel sebi podobnega in seveda dva tekmovalca, ki sta ta trenutek v skupni razvrstitvi na povsem isti točki oba imata po 1897 točk. Stavila sva, vsak za svojega pilota. Zanima naju, kakšen bo njun končni medsebojni izid, oziroma kdo izmed njiju bo na koncu stal višje na prvenstveni razpredelnici. Ker ilegalne stavnice niso zaželene (zaradi davkov in registracije) ne bom govoril o vložku in drugem hazarderju, lahko pa še povem, da gre za odprti razred ter češkega jadralca Tomasa Suchaneka in celjskega jadralca Nika Šaleja, ki v resnici zastopa interese LX navigation. Dobro je, da tekmovalca pri stavnem dogovoru nista udeležena, saj bi sicer morda kdo predlagal še dopinško kontrolo. Za Nika je že sedanja uvrstitev na 8. mesto lep uspeh, a ker gre za ambicioznega pilota celjske jadralske šole, sem stavil nanj, saj menim da njegove želje segajo precej višje.


Spletna kamera, ki gleda proti zahodu

Spletna kamera, ki gleda proti jugozahodu

na vrh strani

Nitra in letalna droga
(OPENSOARING, 28. Marca 2016, foto by Elfo, besedilo Niko Slana, uredil Milan Korbar)
Na Soaringspotu najprej odprem dosežke za dvosede in posadka Šibanc&Mark je bila tretjega dne na seznamu dosežkov prva in tudi s solidno hitrostjo. A počasi so kapljali na to javno mesto konkurenti, ki so bili hitrejši. Toda ni jih bilo veliko. Zdi se, kot da je že od prvega dne bolj ali manj jasno, kdo so konkurenti za najvišja mesta. Ta pomisel pa je varljiva, sindrom Stariha govori o tem, da jadralce vselej nekje za vogalom čaka večji ali manjši spodrsljaj. Izjema so tisti, ki so cepljeni s protiserumom, a od kod jim to cepivo, ne bi vedel.

Med posadkami dvosedov je tudi zanimiva posadka Verhulst & Schwenk. Bolj kot drugoimenovani, ki je sicer znani tekmovalec, je Francoz Andre Verhulst, nekdanji pilot concorda. Zanimivost je v tem, da ne spada v razred nekdanjih prometnih pilotov, ki jih jadralno letenje ne zanima. Andre bi najbrž lahko do konca življenja užival v Provansi, med vonjavami sivke, a ga bolj vlečejo miki jadralnega letenja, saj tudi zime ne more preživeti brez letalne droge, tako da ga jadralci srečujejo tudi v Namibiji. Predvidevam, da je v Nitri edini, ki je nekoč krmaril nadzvočnega concorda, a stavil bi tudi, da ne išče družbe prometnih pilotov, da bi se lahko pogovoril kaj o slavnih minulih časih na FL 470. Dovolj mu je jadralno letenje.Tudi uvrstitev Jerneja Lokovška je bila med prvimi na razpredelnici v klubskem razredu, skupaj z Zsoltom Siketom sta dosegla hitrost 92 km/h in kot bi se domenila, sta preletela 184 km. Konkurenca v klubskem razredu je velika in kmalu se je našlo nekaj jadralcev, ki so omenjeno dvojico potisnili v ozadje. Mimogrede, tudi Jernej ima nekaj skupnega z Verhulstom. Ne sicer v povezavi s concordom, a tudi on je nekoč že bil z eno nogo v Adrii, a je ugotovil, da mu bo jadralno letenje v življenju zadostovalo, da ujame svojo letalno drogo.No, ko smo že pri letalni drogi, tudi v odprtem razredu je množica jadralcev, ki tudi s svojimi jadralnimi letali dokazujejo, da jih je zasvojilo predvsem jadralno letenje. Eden od njih je tudi Čeh Tomas Suchanek, ki je po poklicu prav tako prometni pilot, a vsak prosti trenutek porabi za jadralno letenje. Torej se ne smemo čuditi, če se nekdanji češki jadralni reprezentant in nekdanji zmajarski svetovni prvak uvršča povsem na vrh. Na Češkem, kjer je konkurenca za reprezentanco X-krat močnejša kot v Sloveniji, se je zaradi poklicnega uveljavljanja nekoliko oddaljil od reprezentance, a si je zadal nalogo, da se v najkrajšem času vrne na nekdanje jadralsko mesto. Letošnjo zimo je preživel na južni polobli v JAR, kjer je z ventusom (ventus 2cM/18) opravil nekaj izvrstnih letov, tudi prek 1000 km, in je bil po ocenjevanju na OLC nekaj dni povsem pri vrhu. S svojimi leti je spomnil na Nika Šaleja v JAR, a so bili Suchanekovi leti daljši. Šalejev dosežek tretjega dne v Nitri 2016 je le nekaj točk slabši od Pristavčevega, oba pa sta pri vrhu dnevne uvrstitve. Suchanek se je uvrstil na 2. mesto.

na vrh strani

Pokal Pribina - drugi tekmovalni dan
(OPENSOARING, 28. Marca 2016, besedilo Boštjan Pristavec, Miha Peperko, Niko Slana, fotografije Boštjan Pristavec, uredil Milan Korbar)
Pozno ponoči v nedeljo se je javil Boštjan Pristavec. V kratkih črtah je orisal položaj, po tem ko je vendarle dobil v roke uradne izide. Poleg je priložil še nekaj fotografij.
»Sumim, glede na vremensko napoved, da je bil to najboljši dan letošnje dirke v Nitri. Postregel je z obilo pasti in zank. Precej je bilo odvisno od faktorja sreče ali nesreče, kakorkoli že vidiš napol poln ali prazen kozarec Na koncu je zmagalo dobro vzdušje po pristanku. Ne vem, zakaj organizatorjem rezultati ne gredo od rok bolj tekoče, upam, da do konca tekmovanja uredijo tudi to. Najina hitrost je bila 109,64 km/h kar naju drugega dne uvršča na 3. mesto. Seveda upam, da se do konca zgodi še nekaj dobrih dni za napredek po lestvici,« je zapisal.Ko so Boštjana vendarle uvrstili na tekmovalno razpredelnico, so vsi drugi slovenski jadralci v odprtem razredu zdrsnili še za eno mesto: 14. Nik Šalej, 17. Luka Žnidaršič, 18. Miha Peperko, 19. Aleš Krusič.Na uradni strani tekmovanja so vendarle dodali v foto galerijo nekaj najnovejših fotografij in že na prvi v nizu vas bo pozdravil Toni Šibanc, v zimski opremi z volneno kapo, in čeprav je posnetek iz strani njegovega gabarita ni mogoče zgrešiti. Tudi njegovi jadralni dosežki so, če odštejemo Pristavca, najboljši med slovenskimi udeleženci. FT leti z vesoljsko tehnologijo, pač z vsem najboljšim, kar je ta trenutek na voljo na planetu Zemlja, za sopilota pa si je izbral Marka Travnerja, ki ga, tako si pač lahko mislimo, že pripravlja, da bi postal del tabora LX nav v kolikor to že ni. Ja, treba je gledati v prihodnost.Zanimiva je zgodba Mihe Peperka, ki se je s svojim DG800 M skoraj eno uro bojeval s težnostjo, a mu je na koncu le uspelo prileteti do cilja, njegovo veselje ob opravljeni nalogi pa je bilo zato toliko večje. »S svojim letalo se ne morem meriti s puščicami, ki letijo v odprtem razredu. Ampak vseeno uživam. Definicija užitka je še najmanj ustrezna med letenjem pred štartno črto. Letimo tik pod bazami in lahko si predstavljate, kako to zgleda pri devetdesetih letalih. Letim sam, saj z DG-jem nisem kompatibilen z nikomer, Postojnčana letita skupaj « je na kratko orisal položaj.

na vrh strani

 Sedmi finale za svetovno jadralno VN FAI 2016

DPSJL - preleti 2016 - preliminarni izidi

RBAR Indianapolis: 11. Peter Podlunšek

Državno prvenstvo v letenju z ULN 2016

Sedmi finale za svetovno jadralno Veliko nagrado FAI

Red Bull Air Race: Hannes Arch, pogresali te bomo!

Tako blizu, a tako daleč

Peter Podlunšek deseti v Ascotu

WGC Litva za konec naša četrta

DPSJL - preleti 2016 - izidi do 31. 7. 2016

Sebastjan in Erazem - prvi dan prva zmaga

Uspeh mladincev na DPSJL 2016

Drugi tekmovalni dan na DPSJL 2016

Red Bull Air Race Zahtevne razmere v Budimpešti

DP Slovenije v jadralnem letenju okrepljeno z mladinci

DPSJL - preleti 2016 - izidi do 30. 6. 2016

Uspeh v Niederöblarnu JA še daleč

Boštjan Pristavec zmagovalec VN Avstrije

Boštjan Pristavec prvi v skupnem seštevku

Borba do konca

Boštjan Pristavec drugi v Avstriji

Velika jadralna nagrada tudi v Avstriji dežuje

DPSJL - preleti 2016 - izidi do 31. 5. 2016Tekmovanja 2016

Jamie Oliver komentira GP v Franciji

Peter Podlunšek 11. na Japonskem

Današnje kvalifikacije odpovedane, Podlunšek bo jutri na dirki poletel prvi!

Peter Podlunšek je novi BMW M Red Bull Air Race

Željkov dnevnik s tekmovanja AA 2016

Peter in oblikovalec Aldo

Dnevna zmaga za Boštjana

Boštjanu še petnajsta točka v Vareseju

Nove točke za LZ in EJ

Tretji tekmovalni dan VN točke za LZ in BP

Boštjanu dvakrat točke

Peter Podlunšek osmi na drugi tekmi v sezoni

Peter Podlunšek - drugi kvalifikacijski let v sezoni

Slovenska trojica leti solidno

Boris Žorž zmagal, Luka Žnidaršič pri vrhu

FCC - tretja Polutnik&Ramšak

Slovenski trojček več kot solidno

Luka by FES znova povsem na vrhu

SLO jadralci na FCC - solidni

Zmaga dvojice Polutnik&Ramšak

Za začetek drugo in tretje mesto

FCC 2016 v Prievidzi se je začel

Članek v zvezi z nesrečo v Nitri

Po trku v zraku odpoved tekmovalnega dne

Zabava nato še sklepno dejanje pokala Pribina

Slovenski dan v Nitri

Nitra in letalna droga

Pokal Pribina - drugi tekmovalni dan

Nik Šalej na svojem mestu in na vrhu

Začetek v Nitri za pokal Pribina

NOVO - jadralno letenje med športi v SV

Podlunšek s PP37 za Red Bull Air Race - štart

Državno prvenstvo Slovenije v jadralnem letenju 2016

Jadralna velika nagrada 2016 za začetek slabo vreme

Benalla 2016 predsvetovno in nacionalno tekmovanje

Tekmovanja 2015

Tekmovanja 2014

Tekmovanja 2013

Tekmovanja 2012

Tekmovanja 2011

Tekmovanja 2010

Tekmovanja 2009