website statistics
Opensoaring.com

aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Državno prvenstvo v letenju z ULN 2016
(OPENSOARING, 24. septembra 2016, besedilo in fotografije Robert Latin za AK Novo mesto, uredil Milan Korbar)
Novo mesto, 20. 9. 2016

Ultra lahka letala so v letalstvu najhitreje rastoča skupina letalnikov. Da je res tako se imamo zahvaliti prav organizaciji EASA (European Aviation Safetly Agency EU agenciji za varnost letenja), ki na srečo ne regulira t.i. Anex II letal iz Uredbe EU št. 216/2008. Togi in neživljenjski predpisi EASA so, žal, že skoraj povsem zatrli ostalo športno letalstvo. Tako lahko vsaka država članica, znotraj danih osnovnih pravil, določa merila za t.i. ultra lahka letala.

Morda se marsikomu zdi kratica ULN (ultralahke letalne naprave) neprimerna za opis lahkega letala ali motornega zmaja in res je poimenovanje ni posrečeno. Saj pilot motornega zmaja ne leti na neki napravi (metli) temveč na vrsti letalnika Tudi izraz zrakoplov, ki ga radi uporabljamo, ni primeren. Morda bi bil primernejši izraz »lahki letalnik«.(Pavel Magister: Slovenščina v letalstvu, december 2007).V preteklosti je Komisija ULN pri LZS (Letalski zveza Slovenije) večkrat organizirala državna prvenstva v kategorijah letalnikov RWL motorni zmaji in RAL motorna letala; v začetku so seveda prevladovali motorni zmaji, kasneje motorna letala. Vse do leta 2005, ko se je zgodila nesreča motornega zmaja (pa ne na tekmovanju), v kateri sta se smrtno ponesrečila inštruktor Jože Gajser in njegov učenec. Jože Gajser je bil do takrat neformalni vodja in gonilna sila rekreativno športnega ultra lahkega letalstva.

Kar dolgih deset let je trajalo obdobje rehabilitacije in ponovne organizacije državnega prvenstva (DP) v letenju z UL letalniki; organizacijo je leta 2015 prevzel AK Prlek na vzletišču Veržej. Glede na dobro udeležbo in ponovno zanimanje pilotov za tekmovanje, je bilo DP razpisano tudi za leto 2016 organizacijo je prevzel AK Novo mesto. Tekmovanje je bilo 10. in 11. septembra na letališču Prečna v Novem mestu (LJNM). Prednost izbranega letališča je vsekakor nevtralen teren. V preteklosti so bila tekmovanja večinoma na vzhodu ali na zahodu naše deželice, kjer ter primerno in razgibana pokrajina za tekmovalne naloge.Na dan tekmovanja je bilo prijavljenih devet posadk, od tega dve domači posadki iz AK Novo mesto, za dvosedežna UL letala (kategorija RAL 2) pa šest posadk iz različnih klubov. Prijav za kategorijo motornih zmajev ni bilo. Vprašanje pa je, koliko motornih zmajev je v Sloveniji sploh še registriranih verjetno jih lahko preštejemo na prste ene roke. Tekmovalce so čakale tri tekmovalne discipline (povzeto iz Tekmovalnega pravilnika in kataloga nalog: Letalska zveza - ULN - dokumenti in sicer:
dva navigacijska leta,
pristajanje v polje z močjo motorja,
pristajanje v polje brez moči motorja.Prvi dan je bila na vrsti prva navigacijska naloga in pristajanje v označena polja. Drugi dan pa druga navigacijska naloga in pristajanje v označeno polje s simulacijo odpovedi motorja. Kljub neznanemu terenu so na obeh navigacijskih nalogah prav vse posadke pokazale visoko stopnjo letalske pripravljenosti, saj je večina posadk, poleg izjemne (tudi skrite) časovne točnosti (najboljša posadka je bila na 3 s natančna), uspešno opravila tudi ostale naloge, ki so bile predvidene vzporedno: najti in na 2 mm natančno na karto vrisati zemeljske oznake (oznake na neznanih pozicijah med posameznimi obratnimi točkami in morebitne oznake na samih obratnih točkah) ter določiti položaj štirih fotografij.
Za gledalce pa je bilo bolj zanimivo in opazovati pristajanje letal v označena polja (po 5 m) kjer je bilo moč videti pravo mojstrsko obvladovanje lahkih letal, saj je prvi dan pihal zmeren SV veter. Zato je bilo določeno pristajanje s pomočjo moči motorja Drugi dan tekmovanja je bilo pristajanje v označeno polje, v obliki imitacije odpovedi motorja. Vse pohvale gredo zmagovalni posadki, ki je dejansko ugasnila motor in kljub vsemu natančno »zadela« označena polja.


| 2016 Matjaž Gruber | Domen Grauf je na Fejst bukovju komentiral: »Na DP ULN 2016 smo državna prvaka zbudili čisto na poseben način. Ker smo seveda kolegialni in nismo želeli, da zamudita na "briefing" zadnje discipiline ob 07:00 smo se potrudili. :)))))« |

V zmagovalni posadki AK Cerkvenjak sta bila Darko Milanovič in Matej Vogričič. Bravo fanta! Domači posadki, ki sta se tovrstnega tekmovanja udeležili prvič, sta se tudi odlično odrezali (4. Božo Vidmar - Roman Zaletelj ter 6. Slavko Strmec - Gregor Brodar).
Vsekakor gre pohvala AK Novo mesto, organizatorju DP 2016, ki je tekmovanje izpeljal brezhibno, vključno s skupinskim večerom in prijateljskim druženjem in tako postavil visoko organizacijsko raven, ki jo bodo prihodnji organizatorji težko dosegli in presegli.

Za AK NM Robert LATIN

na vrh strani

 Sedmi finale za svetovno jadralno VN FAI 2016

DPSJL - preleti 2016 - preliminarni izidi

RBAR Indianapolis: 11. Peter Podlunšek

Državno prvenstvo v letenju z ULN 2016

Sedmi finale za svetovno jadralno Veliko nagrado FAI

Red Bull Air Race: Hannes Arch, pogresali te bomo!

Tako blizu, a tako daleč

Peter Podlunšek deseti v Ascotu

WGC Litva za konec naša četrta

DPSJL - preleti 2016 - izidi do 31. 7. 2016

Sebastjan in Erazem - prvi dan prva zmaga

Uspeh mladincev na DPSJL 2016

Drugi tekmovalni dan na DPSJL 2016

Red Bull Air Race Zahtevne razmere v Budimpešti

DP Slovenije v jadralnem letenju okrepljeno z mladinci

DPSJL - preleti 2016 - izidi do 30. 6. 2016

Uspeh v Niederöblarnu JA še daleč

Boštjan Pristavec zmagovalec VN Avstrije

Boštjan Pristavec prvi v skupnem seštevku

Borba do konca

Boštjan Pristavec drugi v Avstriji

Velika jadralna nagrada tudi v Avstriji dežuje

DPSJL - preleti 2016 - izidi do 31. 5. 2016Tekmovanja 2016

Jamie Oliver komentira GP v Franciji

Peter Podlunšek 11. na Japonskem

Današnje kvalifikacije odpovedane, Podlunšek bo jutri na dirki poletel prvi!

Peter Podlunšek je novi BMW M Red Bull Air Race

Željkov dnevnik s tekmovanja AA 2016

Peter in oblikovalec Aldo

Dnevna zmaga za Boštjana

Boštjanu še petnajsta točka v Vareseju

Nove točke za LZ in EJ

Tretji tekmovalni dan VN točke za LZ in BP

Boštjanu dvakrat točke

Peter Podlunšek osmi na drugi tekmi v sezoni

Peter Podlunšek - drugi kvalifikacijski let v sezoni

Slovenska trojica leti solidno

Boris Žorž zmagal, Luka Žnidaršič pri vrhu

FCC - tretja Polutnik&Ramšak

Slovenski trojček več kot solidno

Luka by FES znova povsem na vrhu

SLO jadralci na FCC - solidni

Zmaga dvojice Polutnik&Ramšak

Za začetek drugo in tretje mesto

FCC 2016 v Prievidzi se je začel

Članek v zvezi z nesrečo v Nitri

Po trku v zraku odpoved tekmovalnega dne

Zabava nato še sklepno dejanje pokala Pribina

Slovenski dan v Nitri

Nitra in letalna droga

Pokal Pribina - drugi tekmovalni dan

Nik Šalej na svojem mestu in na vrhu

Začetek v Nitri za pokal Pribina

NOVO - jadralno letenje med športi v SV

Podlunšek s PP37 za Red Bull Air Race - štart

Državno prvenstvo Slovenije v jadralnem letenju 2016

Jadralna velika nagrada 2016 za začetek slabo vreme

Benalla 2016 predsvetovno in nacionalno tekmovanje

Tekmovanja 2015

Tekmovanja 2014

Tekmovanja 2013

Tekmovanja 2012

Tekmovanja 2011

Tekmovanja 2010

Tekmovanja 2009