website statistics
Opensoaring.com

aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Sedmi finale za svetovno jadralno VN FAI 2016
(OPENSOARING, 8. novembra 2016, besedilo Milan Korbar, foto SGP FAI, OGN in FR24, video FAI Sailplane Grand Prix)Posledica za Afriko nenavadnega vremena v nedeljo zjutraj

V soboto, 5. novembra 2016, se je z odprtjem ob 19.00 po lokalnem času v južno afriškem mestu Pochefstroom, začelo zadnje dejanje letošnje serije tekmovanj najboljših jadralnih pilotov za jadralno veliko nagrado FAI za leto 2016. Ta dan je bil predviden letalski dan za trening, ki pa so ga organizatorji zaradi netipičnega vremena za Južno Afriko morali odpovedati. Tako se je prava dirka ob ponovno netipičnem vremenu razvnela šele v nedeljo in poskrbela za »netipičen« izid, saj je bil tokrat najhitrejši mladi Nemec Simon Schröder, ki se ga spomnimo po dobrih nastopih v avstrijskem Niederöblarnu.Mestece Potchefstroom se nahaja okrog 80 kilometrov jugozahodno od bolj znanega Johannesburga. Športno letališče na severnem delu mesta je na nadmorski višini 1.381 metrov, planota, na kateri se odvija tekmovanje pa je na višini med 1.400 in 1.500 metrov. Podatek je pomemben predvsem zaradi tega, ker je od višine leta vedno potrebno odšteti to višino in so bile višine glede na teren, prva dva dneva, seveda zelo primerljive s tistimi na tekmovanjih v ravninskem delu Evrope (okrog 1.500 do 2.000 metrov v Prekmurju ali na Madžarskem.Kot je pri tekmovanjih za jadralno veliko nagrado FAI že v navadi, tudi tokrat lahko spremljamo dogajanje v živo. Najbolj enostavno je na spletni strani Sailplane Grand Prix, ki pa se sooča s težavami, ki jih predstavlja nestalen vir električnega napajanja in relativno nestabilna internetna povezava. Res pa je, da se to iz dneva v dan izboljšuje, nekaj verjetno zaradi izkušenj, še več pa zaradi napora vseh udeležencev pri organizaciji prenosa. Na tej strani je tudi standardni komentar v Angleščini.Druga možnost je spremljanje letal na spletnem mestu, ki ga podpira mreža sprejemnikov podatkov, ki jih pošiljajo v letalih vgrajeni oddajniki po protokolu Flarm. Za ta namen so na delu, kjer se odvija tekmovanje postavili 6 sprejemnih postaj, ki pokrivajo večino poti, če so le letala dovolj visoko.


Razpored sprejemnih postaj OGN


Takole izgleda spremljanje tekmovanja na FR24

Ker so vsa letala na tekmovanju opremljena s Flarmi in tudi prijavljena v podatkovni zbirki OGN, kar je pogoj za povezavo na znani spletnik FlightRadar24, na katerem so letala tudi vidna skupaj z ostalim zračnim prometom na in v okolici prizorišča tekmovanja.


Oscar Goudriaan, zmagovalec tretjega tekmovalnega dneva in trenutni vodilni

Tekmovanje je tudi glede dnevnih izidov sila pestro. Po treh tekmovalnih dnevih vodi domačin Oscar Goudriaan, ki ima z desetimi točkami za današnjo zmago že skupaj 17 točk, s po 15 točkami pa mu sledijo Andy Davis in Mike Young (Velika Britanija), Sebastian Kawa (Poljska) in po dveh dnevih še vodilni Nemec Holger Karow. 13 točk sta zbrala zmagovalec prvega dneva, Nemec Simon Schröder in Čeh Petr Krejirik. Seveda pa je potrebno omeniti tudi prvih pet točk, ki jih je z današnjim petim mestom priletel Slovenec Boštjan Pristavec.


Boštjan Pristavec

Boštjan je za FB slovenske jadralne reprezentance, po včerajšnjem, drugem tekmovalnem dnevu, zapisal: »Za odtenek boljše vreme nam je omogočilo obleteti zadano nalogo v dolžini dobrih 225 km. Prva stranica nas je vodila z vetrom medtem, ko sta bili preostali dve v veter. Precejšnjo preglavico nam je povzročala nevihta, ki se je razprostirala na drugi točki. Nad svojim letenjem nisem prav pretirano navdušen. Tako kot včeraj sem bil tudi danes prepočasen za točke.
Let je bil nekoliko podoben včerajšnjemu v segmentu, ko je šlo za reševanje leta in povratka na izhodišče. Včeraj je bila glavna preglavica veter in senca medtem, ko je bila danes glavna ovira nevihta na področju druge točke.
Še nekaj o najhitrejših. V čeraj je bil to najmlajši od nastopajočih Simon Schroeder, danes pa je bil to Sebastjan Kawa, ki je precej suvereno odltel nalogo. V skupnem seštevku je vodstvo prevzel Holger Karow (Nem.) Skratka za Afriko doslej dve kratki disciplini ob precej neobičajnem vremenu. Jutri se obetajo nekaj boljši pogoji in posledično verjetno tudi daljša naloga. Upam da mi končno uspe prileteti do prvih točk.
Lep pozdrav,
Boštjan«Pred tekmovalci so še štirje tekmovalni dnevi, s tem pa so za vse tekmovalce odprte še vse možnosti. Vabim vas, da tekmovanje spremljate. Zaključek bo prav gotovo še zelo zanimiv.


Posebno veselje so imeli s pomerjanjem uradnih oblek

Zvečer se je spet oglasil Boštjan in napisal za FB slovenske jadralne reprezentance: »Tretji dan na SGP končno do prvih točk.
Skladno z napovedjo so bile današnje vremenske razmere nekoliko bolj afriške. Dobrih 360 km dolgo nalogo je zmagovalec, domačin Oscar Gourdian obletel s 150 km/h, takoj za njim je bil češki jadralec Petr Kreicerik. Potem pa smo s približno 4-minutnim zaostankom preleteli cilj Davis, Young, moja malenkost in Omsels.
Današnja ključ do dobrega rezultata je tičal v potrpljenju pri iskanju dobrega vzgornika po startu in s tem dvig profila leta na višino nad 3000m kar je omogočalo bistveno hitrejše napredovanje kot na nižjih višinah.
Če je na začetku kazalo da smo nekateri nekoliko zaostali smo z dobrim dviganjem nadoknadili zaostanek s tem ko smo dvignili nivo leta. Lepo posejani oblaki in dobra dviganja so omogočala hitro napredovanje. Po dobrih 120 km sem bil poleg Gourdiana in Kreicirika vendar pri izbiri linije nisem imel najbolj srečne roke. V nekaj kilometrih leta naravnost in pobiranja dviganj sta oba omenjena odplavala za kakih 300m višje, kar jima je omogočilo tudi boljši priključek na naslednje dobro dviganje. Od tam naprej sta bila danes najhitrejša neulovljiva.
Po nekaj kilometrih smo se znašli skupaj z Angležem Davisom in Youngom ter Nemcem Omselsem. Zadnjih 150 km smo bili pravi boj za čim boljšo pozicijo za zaključek leta. Vse do kontrolne točke sem imel precej dober položaj, ki pa sem ga prav na kontrolni točki dobrih 7 km do cilja precej pokvaril.
Pri obračanju v 500 metrskem cilindru sem za kakšne 3 sekunde prehitro začel z zavojem, tako da sem ga moral popravljati in pri tem izgubil nekaj metrov predvsem pa dragocene sekunde glede na konkurente, ki pa ga v kratkem segmentu do cilja ni bilo moč več nadoknaditi. Znotraj 10 sekund smo tako vsi štirje preleteli cilj s povprečno hitrostjo okrog 146km/h. Jutri je nov dan in na osnovi nekoliko boljšega današnjega dne upam na nove točke.
Lep pozdrav,
Boštjan«


Dnevni izidi za tretji dan


Kitajski jadralni piloti v Pochefstroomu

Za konec pa še zanimivost. Prizorišče in organizatorje zaključka letošnje serije tekmovanj za jadralsko veliko nagrado FAI je obiskala delegacija jadralnih pilotov, ki so želeli izvedeti, kako bi se tudi oni udeležili takšnega tekmovanja. Organizatorji so jim prijazno razložili, kakšni so pogoji za takšno tekmovanje. So se pa potrudili in so v Twin Astirja za sondo pred tretjim tekmovalnim dnevom posadili mlado kitajsko jadralno pilotko, z namenom, da »okusi« južno afriško »zračno maso«.


Kitajska jadralna pilotka se veseli »okušanja« južno afriške »zračne mase«.


| 2016 | FAI Sailplane Grand Prix | Sprehod po startni vrsti pred drugim tekmovalnim dnevom na 7 finalu za jadralno veliko nagrado FAI |


| 2016 | FAI Sailplane Grand Prix | Vrhunci drugega tekmovalnega dneva na 7 finalu za jadralno veliko nagrado FAI |
br>
| 2016 | FAI Sailplane Grand Prix | Vrhunci tretjega tekmovalnega dneva na 7 finalu za jadralno veliko nagrado FAI |

na vrh strani

Sedmi finale za svetovno jadralno Veliko nagrado FAI
(OPENSOARING, 9. septembra 2016, besedilo Marjan Dolničar-Dru, foto Milan Korbar in FAI, video FAI Sailplane Grand Prix)Manj kot dva meseca je do pričetka finala sedmega niza tekmovanj za Veliko nagrado (Grand Prix), ki bo v Potchefstroomu v Južni Afriki in sicer od 5. do 12. novembra 2016. Po kvalifikacijah v Avstriji, na katerih je zmagal Boštjan Pristavec, so bile še tri kvalifikacijske tekme. V Veliki Britaniji (Bicester), v Ameriki (Iona) in v Nemčija (Musbach).Na tekmovanju v VB je bilo bolj žalostno vreme, v osmih dnevih so izpeljali tri tekmovalne dneve. Zadnji dan je postregel s povprečnimi hitrostmi nad 150 km/h, vendar na razdalji 103,75 km. V ZDA je bilo podobno. V sedmih dnevih so leteli le prve štiri dni. Tudi tu so bile discipline, z izjemo drugega dne, razmeroma kratke. Zadnji tekmovalni dan je bila disciplina dolga 103.17 km, obletelo pa jo je le sedem tekmovalcev, hitrost zmagovalca je bila 68,9 km/h.Z vremenom je bilo veliko bolje v Nemčiji. V sedmih dnevih so izpeljali šest disciplin. V tem času je bilo v Litvi drugi teden evropsko prvenstvo. Discipline so bile dolge med 144 in 334 km, obletelo jih je od 15 do 19 pilotov, hitrosti pa so bile med 107 in 122 km/h. Zanimiva je bila predzadnja disciplina, ko so tekmovalce poslali po 281,71 km dolgem peterokotniku okoli Stuttgarta.


| 2016 | FAI Sailplane Grand Prix | Podelitev priznanj v Nemčiji. |

Vsi upajo, da bo v Južni Afriki odlično vreme. Na njihovem zadnjem prvenstvu so bile povprečne hitrosti, tistih zadnjih, prek 130 km/h. Na spletni strani FAI Sailplane Grand Prix nismo zasledili spremljanja v živo. Morda bo na finalu bolje, sicer pa bomo za Boštjana in Tanjo, ki najbrž ne bo edina članica njegove zemeljske ekipe, lahko samo navijali. Finalisti so:

Maximilian Seis (Francija), trenutni prvak,
Carlos Rocca Vidal (Čile) Santiago - Čile,
Louis Bouderlique (Francija) Cerdanya - Španija,
Christophe Ruch (Francija) Cerdanya - Španija,
Sebastian Kawa (Poljska) Usman - Rusija,
Vladas Motuza (Litva) Usman - Rusija,
Peter Hartmann (Avstrija) Varese - Italija,
Mike Young (Velika Britanija) Varese - Italija,
Christophe Abadie (Francija) Rennes - Francija,
Freddy Barthelemy (Francija) Rennes - Francija,
Boštjan Pristavec (Slovenija) Niederöblarn - Avstrija,
Simon Schroeder (Nemčija) Niederöblarn - Avstrija,
Jan Omsels (Nemčija) Bicester - Velika Britanija,
Andy Davis (VB) Bicester - Velika Britanija,
Jerzy Szemplinski (Kanada) Ionia - ZDA,
Jerzy Zieba (ZDA) Ionia - ZDA,
Matthias Sturm (Nemčija) Musbach Nemčija,
Holger Karow (Nemčija) Musbach - Nemčija.

na vrh strani

 Sedmi finale za svetovno jadralno VN FAI 2016

DPSJL - preleti 2016 - preliminarni izidi

RBAR Indianapolis: 11. Peter Podlunšek

Državno prvenstvo v letenju z ULN 2016

Sedmi finale za svetovno jadralno Veliko nagrado FAI

Red Bull Air Race: Hannes Arch, pogresali te bomo!

Tako blizu, a tako daleč

Peter Podlunšek deseti v Ascotu

WGC Litva za konec naša četrta

DPSJL - preleti 2016 - izidi do 31. 7. 2016

Sebastjan in Erazem - prvi dan prva zmaga

Uspeh mladincev na DPSJL 2016

Drugi tekmovalni dan na DPSJL 2016

Red Bull Air Race Zahtevne razmere v Budimpešti

DP Slovenije v jadralnem letenju okrepljeno z mladinci

DPSJL - preleti 2016 - izidi do 30. 6. 2016

Uspeh v Niederöblarnu JA še daleč

Boštjan Pristavec zmagovalec VN Avstrije

Boštjan Pristavec prvi v skupnem seštevku

Borba do konca

Boštjan Pristavec drugi v Avstriji

Velika jadralna nagrada tudi v Avstriji dežuje

DPSJL - preleti 2016 - izidi do 31. 5. 2016Tekmovanja 2016

Jamie Oliver komentira GP v Franciji

Peter Podlunšek 11. na Japonskem

Današnje kvalifikacije odpovedane, Podlunšek bo jutri na dirki poletel prvi!

Peter Podlunšek je novi BMW M Red Bull Air Race

Željkov dnevnik s tekmovanja AA 2016

Peter in oblikovalec Aldo

Dnevna zmaga za Boštjana

Boštjanu še petnajsta točka v Vareseju

Nove točke za LZ in EJ

Tretji tekmovalni dan VN točke za LZ in BP

Boštjanu dvakrat točke

Peter Podlunšek osmi na drugi tekmi v sezoni

Peter Podlunšek - drugi kvalifikacijski let v sezoni

Slovenska trojica leti solidno

Boris Žorž zmagal, Luka Žnidaršič pri vrhu

FCC - tretja Polutnik&Ramšak

Slovenski trojček več kot solidno

Luka by FES znova povsem na vrhu

SLO jadralci na FCC - solidni

Zmaga dvojice Polutnik&Ramšak

Za začetek drugo in tretje mesto

FCC 2016 v Prievidzi se je začel

Članek v zvezi z nesrečo v Nitri

Po trku v zraku odpoved tekmovalnega dne

Zabava nato še sklepno dejanje pokala Pribina

Slovenski dan v Nitri

Nitra in letalna droga

Pokal Pribina - drugi tekmovalni dan

Nik Šalej na svojem mestu in na vrhu

Začetek v Nitri za pokal Pribina

NOVO - jadralno letenje med športi v SV

Podlunšek s PP37 za Red Bull Air Race - štart

Državno prvenstvo Slovenije v jadralnem letenju 2016

Jadralna velika nagrada 2016 za začetek slabo vreme

Benalla 2016 predsvetovno in nacionalno tekmovanje

Tekmovanja 2015

Tekmovanja 2014

Tekmovanja 2013

Tekmovanja 2012

Tekmovanja 2011

Tekmovanja 2010

Tekmovanja 2009