website statistics
Opensoaring.com

aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Člani AK Ptuj na taboru alpskega letenja
(OPENSOARING, 18. avgusta 2016, besedilo Grega Urbančič, vodja tabora alpskega letenja, foto AK Ptuj in Milan Korbar, video Damjan Erbus)


Teorija - Andrej razlaga posebnosti letenja v hribih

Zaradi povečanega zanimanja naših članov po letenju v gorah smo se Ptujčani letos odpravili na tabor alpskega letenja. Od 6. do 13. avgusta 2016 smo ga uspešno izpeljali na letališču AK Lesce.


Gremo na Triglav

Poglavitni cilj tabora je bilo izpopolnjevanje znanja in varnost letenja v hribih. Ker je najenostavnejši prenos znanja neposredna izkušnja, smo za manj izkušene pilote uporabili dvosedežno jadralno letalo DG 505 - PT, za bolj izkušene pa enosedežnega DG 100 - PC. Letelo je osem pilotov, od tega sta bila dva učitelja jadralnega letenja. V petindvajsetih letih smo naleteli dobrih 55 ur. Tokrat smo se osredotočili predvsem na varnost in tehniko jadranja v hribih, zato smo se zadrževali večinoma v okolici letališča.


Kredarica je ostala pod nami

Vreme nam je postreglo kar s šestimi letalnimi dnevi, ki smo jih tudi dobro izkoristili. Čeprav smo pričakovali bolj klasično južno varianto vremenskih razmer, smo tokrat dobili severno. Tako smo v začetku tedna večinoma spoznavali lepote Jelovice, Pokljuke in Julijcev. Jadranje ob našem najvišjem vrhu Triglavu pa je bilo za vse izmed nas nekaj posebnega.

Kadar piha severni veter, so tam tudi rotorji

Preizkusili smo severna pobočja Stola, Košute in Grintovca ter za konec še rotorje med Storžičem in Košuto. V drugi polovici tedna smo večinoma jadrali v okolici sv. Petra ter nad Begunjami, Begunjščico, Dobrčo, Stolom in Košuto. Dva dneva na tleh smo izkoristili za zemeljske priprave in ogled terenov za morebitne zunajletališke pristanke v gornjesavski dolini pa tudi na Jezerskem. Večere smo večinoma preživljali v letališki brunarici, ob druženju z domačini, ki so nas lepo sprejeli. Podali so nam veliko koristnih nasvetov za alpsko letenje, spletlo pa se je tudi nekaj novih prijateljskih vezi.


Na Jezerskem je lepo

Letališče je lepo urejeno z dobro infrastrukturo, restavracija na letališču je odlična, teren za trening in učenje alpskega letenja pa je fantastičen. Okolica letališča z bližino Bleda in manjših hribov omogoča dejavno preživljanje prostega časa za zemeljsko ekipo in seveda za vse, v dnevih ko letenje ni mogoče. Letošnji tabor je v celoti izpolnil naša pričakovanja, zato se bomo v Lesce zagotovo vrnili prihodnje leto. Najverjetneje celo za dalj časa in z večjim številom jadralnih letal.


| 2016 Damjan Erbus | AK Ptuj, Lesce 2016 - Letalski jadralni tabor |


| 2016 Aeroklub Ptuj | Jadralski tabor Aerokluba Ptuj | Lesce, avgust 2016 |


| 2016 Aeroklub Ptuj | Aeroclub Ptuj Gliding Camp - Gliding in Triglav area | Lesce (Bled), Slovenia 2016 |Luka je na ptujskem forumu jadralne sekcije objavil svoje vtise, ki jih najdete na nasluvu [Foto] Tabor Alpskega letenja Lesce. Njegov video sledi, ko bo nared.

na vrh strani
Odprave 2017

Nova Zelandija del 2

Nova Zelandija 2016/2017 del 1

V Postojni o Blokah

Odprta zgodovinska razstava v Celju

Bloke osemdeset let pozneje

Prijedor 2016 - s Pokalom Blanik

Člani AK Ptuj na taboru alpskega letenja

Potopis iz mariborske akcije v Livnem

Nekaj (ne)jadralskih utrinkov Sinj-Livno

Plasy za starodobnike

Solar Impulse 2 po novem rekordu spet na poti

V Lescah devet novih jadralcev

Roman in Cvetka odslej AK Ptuj

Abonma na velikem odru v Livnem

Solar Impulse 2 nadaljuje pot

Leški pilot v Silicijevi Dolini

Primorska Mačka in brazilski Flamingo

Green Light World Flight (GLWF) 2016 2020
Let okoli sveta 2016 - Havaji

Green Light World Flight (GLWF) 2016 2020
Let okoli sveta 2016

Češki jadralci & Bara Moravcova v Lescah

Odprave 2016

Odprave 2015

Odprave 2014

Odprave 2013

Odprave 2012

Odprave 2011

Odprave 2010