website statistics
Opensoaring.com

aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Solar Impulse 2 po novem rekordu spet na poti
(OPENSOARING, 11. julija 2016, besedilo Milan Korbar, foto in video projekt Solar Impulse in Flightradar24)


Za sprejem Bertranda Piccarda pred pristankom v Sevilji je poskrbela akrobatska skupina Patrulla Aguilla. Foto İ SolarImpulse

V četrtek, 23. junija 2016 se je v poštnem nabiralniku pojavilo sporočilo tiskovne predstavnice FAI o prejemu obvestila o dosežkih SI 2 na letu prek oceana od New Yorka (JFK) do Sevilje. Obvestilo se je nanašalo tri rekorde, dva v kategoriji letal, ki jih poganja energija sonca in enega v kategoriji letal na električni pogon. Švicar Bertrand Piccard je v prvi kategoriji dosegel razdaljo v smeri v dolžini 5.850 km in 71 ur in 8 minut za trajanje leta, v drugi kategoriji pa 5.739 km razdalje po velikem krogu. Razdalja po velikem krogu je najkrajša možna razdalja med dvema točkama na zemeljski obli in se v letalstvu uporablja za načrtovanje letov, daljših od 500 km.


Pred pristankom v Sevilji. Foto İ SolarImpulse

Potek leta so spremljali uradni opazovalci FAI, ki zagotavljajo, da je bil let po pravilih za določeno kategorijo. Po preučitvi vseh dokumentov bo FAI tudi uradno priznala rekordne dosežke. FAI čestita za dosežek in tej čestitki se pridružujemo tudi mi.


Solar impulse in polna luna. Foto İ SolarImpulse

Danes, 11. julija se je Solar Impulse napotil proti predzadnjemu cilju na dolgi poti okrog sveta. Tokratni let se je začel v Sevilji (Špa), cilj pa je Kairo (Egipt). Zelo verjetno bo pred pristankom obletel tudi znamenite piramide. Pilota Anrea Boschberga tudi tokrat lahko spremljate v živo na spletišču Solar Impulse, kjer je tudi povezava na prenos slike iz letala. Druga možnost je FlighRadar24, kjer ga najdete po registraciji HB-SIB.


Bertrand in Ansree po pristanku ob letalu SI2. Foto İ SolarImpulse

Zadnji del poti letala na sončni pogon bo od Kaira do Abu Dabi, kjer je letalo začelo pot okrog sveta pred več kot enim letom. Projekt SolarImpulse v času trajanja leta do Kaira ponuja sodelovanje v nagradni igri. Nagrada je lepa: obisk in prisotnost pri pristanku letala Solar Impusle 2 na cilju v Abu Dabiju.


Foto İ Flightradar24


| İ 2016 SOLAR IMPULSE | Letalo Solar Impulse – Vzlet Andreja Boschberga iz Sevilje |

Na kanalu SOLAR IMPULSE so tudi vsi arhivski posnetki dosedanjega poteka pustolovščine in pa seveda živi prenos v času, ko je letalo v zraku.

na vrh strani

Solar Impulse 2 nadaljuje pot
(OPENSOARING, 2. maja 2016, besedilo Milan Korbar, foto in video projekt Solar Impulse in Flightradar24)


Bernard Piccard po pristanku v Kaliforniji

Aprila 2016 se je dogajalo veliko stvari, ki smo jih spremljali z zanimanjem. Matevž Lenarčič je sklenil svoj oblet sveta od vzhoda proti zahodu, Peter Podlunšek si je, na letalski formuli 1 Red Bull Air Race, priboril prve točke. Nismo pa spregledali trenutka, ko se je na preizkusni let, po devetih mesecih popravil na Havajih, odpravil Solar Impulse 2, natančno takrat, ko je Matevžu uspelo dobiti dovoljenje za odlet s Havajev proti Guamu. Ni veliko manjkalo, pa bi se srečala v Honoluluju.Matevž je v Portorožu pristal 22. aprila, takrat, ko so se v bližnjem Spielbergu začele kvalifikacije za nedeljsko tekmo (24. aprila), ki se je za Petra končala z doslej največjim uspehom.


Ekipa za sprejem s pilotoma na Moffetu

Malo pred tem, 21. aprila ob 18.15 po srednje evropskem času, se je s Havajev na pot proti San Franciscu v Kaliforniji dvignil Solar Impulse 2. Pristal je 24. aprila ob 8.44 po našem času na kalifornijskem letališču Moffet, ki ga v svojem članku omenja tudi Aleš Janhar. Let od Havajev do Kalifornije je trajal dva dni, 14 ur in 29 minut. Tokratni pilot je bil Bertrand Piccard. Na uradni strani so zapisali: »Amelia Erhart je potrebovala 18 ur za samostojen let od Havajev do Kalifornije. Bertrand je 81 let kasneje za pot po njeni sledi potreboval 62 ur in 29 minut, kar je pomenilo dokončanje prečkanja Tihega oceana, ki ga je z rekordnim letom začel Andre Borschberg.


Pred pristankom v Kaliforniji je SI2 letel tudi nad mostom Golden Gate
Let, ki je simboliziral Dan Zemlje, so, v palači Združenih narodov, v živo spremljali Ban Ki-moon in 175 svetovnih voditeljev. Solar Impulse 2 se je pripeljal v srce Silicijeve doline, dežele, kjer se je Bertrand v otroštvu srečal z astronavti iz NASE, ki so ga navdihnili, da je postal raziskovalec. Pozitivna misel, ki je povezana s Solar Impulsom 2: »Čiste tehnologije so rešitev za okoljske izzive našega časa.«Danes, 2. maja ob 14.03 se je Solar Impulse dvignil na pot proti novemu cilju – Phoenixu v Arizoni. Pilota Anrea Boschberga lahko spremljate v živo na spletišču Solar Impulse, kjer je tudi povezava na prenos slike iz letala. Druga možnost je FlighRadar24, kjer ga najdete po registraciji HB-SIB.


| İ 2016 SOLAR IMPULSE | Letalo Solar Impulse – Vzlet Andreja Boschberga iz San Franciska |

Na kanalu SOLAR IMPULSE so tudi vsi arhivski posnetki dosedanjega poteka pustolovščine in pa seveda živi prenos v času, ko je letalo v zraku.

na vrh strani
Odprave 2017

Nova Zelandija – del 2

Nova Zelandija 2016/2017 – del 1

V Postojni o Blokah

Odprta zgodovinska razstava v Celju

Bloke – osemdeset let pozneje

Prijedor 2016 - s Pokalom Blanik

Člani AK Ptuj na taboru alpskega letenja

Potopis iz mariborske akcije v Livnem

Nekaj (ne)jadralskih utrinkov Sinj-Livno

Plasy – za starodobnike

Solar Impulse 2 po novem rekordu spet na poti

V Lescah devet novih jadralcev

Roman in Cvetka – odslej AK Ptuj

Abonma na velikem odru – v Livnem

Solar Impulse 2 nadaljuje pot

Leški pilot v Silicijevi Dolini

Primorska Mačka in brazilski Flamingo

Green Light World Flight (GLWF) – 2016 – 2020
Let okoli sveta 2016 - Havaji

Green Light World Flight (GLWF) – 2016 – 2020
Let okoli sveta 2016

Češki jadralci & Bara Moravcova v Lescah

Odprave 2016

Odprave 2015

Odprave 2014

Odprave 2013

Odprave 2012

Odprave 2011

Odprave 2010