website statistics
Opensoaring.com
aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

jlet
soaringspot
lzs-zveza
miha thaler
womensoaring
soaringcroatia

ostale povezave


Modelarski tabor - Livno 2012
(OPENSOARING, 12. decembra 2012, besedilo in fotografije: Uroš Šoštarič)

V Vipavi, na oktobrskem srečanju medelarjev aerozaprege, je beseda nanesla na jadralce iz Livnega, saj je Uroša Šoštariča poklical Nikica. In tako smo skupaj ugotovili, da smo eni in drugi v Livnem pogosto gostje, da se tam vsi počutimo zelo dobro, predvsem pa smo bili veseli spoznanja, da so Edo, Nikica, Roberto, Dante, Mičo, Miroslav in drugi naši skupni znanci. Prav zato je nastal ta zapis o modelarjih v Livnem. (N.S.)

“Letos smo se že tretjič zapored odpravili v Livno na tabor aerozaprege.si. Termin je bil enak, in sicer na koncu maja in v začeteku junija, ko še ni prevroče, a je termika prava livanska, kar nas zelo razveseljuje. Vremenska napoved pred odhodom tega ni obetala, a so bili dnevi za letenje vrhunski. Jutra so se pričela z zametki termike, ki smo jo izkoriščali z lažjimi in manjšimi modeli. Med dopoldnevom  smo presedlali na večje modele in s tem na aerozaprego.

Že prva aerozaprega je postregla z odličnim letom prek ure in pol in doseženo višino 1100 m, višina odklopa je bila na višini približno 200 m. Dviganje so bila ves čas našega obiska stanovitna in močna, tudi prek 5-6 m/s, dviganja do 4m/s niso bila nič posebnega. Sreda je bila najboljši dan, saj sta se južno in severno od letališča ustvarila dva cumulunimbusa in "srkala" vase s hitrostjo prek 5m/s , vse do baze tako, da si, kljub polnim zavoram, izvlečenem podvozju in polnimi zakrilci ter palico od sebe, komaj ušel tej livanski termiki, saj bi sicer izgubil model. Na višini 100 m si celotno zgodbo lahko spet ponovil. Sredi dneva se je zaprlo in nas je vsak dan pralo, en dan celo s točo. Proti večeru se je zjasnilo in vreme je bilo znova  nepričakovano dobro za letenje, celo z rahlo večerno termiko.

Podobne razmere so bile ves čas tabora razen zadnjega, ko je pričel pihati jug in smo skušali ujeti kakšen rotor, bolj ali manj uspešno. Leteli nismo vseskozi, saj smo v vmesnem času pomagali našim prijateljem pri urejanju letališča in letal. Ni nam manjkalo odlične družbe in zanimivih pogovorov. Skratka, bila je še ena uspešna odprava v Livno, kamor se bomo z veseljem vračali.”

 Odprave 2017

Odprave 2016

Odprave 2015

Odprave 2014

Odprave 2013

Modelarski tabor - Livno 2012

Alojz Kelc – jezdec valov

»Psiho« delavnica na pokalu LXN 2012

Ingo Renner - 35.000 ur v jadralnem letalu

Koledar 2012

Zagonetke s hitrostjo

Odprave 2011

Odprave 2010